Brokuły, znane też jako zielony kalafior lub kapusta szparagowa są krewniakami kalafiora i stają się w naszym kraju coraz bardziej popularne, mają bowiem mnóstwo wartości odżywczych, witamin, soli mineralnych oraz innych składników biologicznie czynnych, ponadto są niskokaloryczne. Brokuły są odporne na przymrozki i dlatego dobrze nadają się do uprawy
Czytaj więcej...
Znana była i uprawiana już w starożytności w Azji, skąd przybyła następnie do Europy. Z egipskich hieroglifów wynika, że na pewno za panowania Ramzesa II (1292?1234 r. p.n.e.) uprawiano cebulę na obrzeżach egipskich miast.
Czytaj więcej...
Jest jarzyną bardzo zdrową, 100 g strączków dostarcza ok. 40 kcal. Bogata w składniki mineralne /potas, wapń, fosfor, magnez/, witaminy B i C oraz karoten. Strąki świeżo zerwane są lekko strawne. Fasolkę najczęściej przyrządzamy na ciepło z masłem i tartą bułką. Bardzo smaczne są sałatki, np. ugotowana i ostudzona fasolka szparagowa z pokrojonym pomidorem,
Czytaj więcej...
Pochodzi z Cypru, dlatego początkowo nazywano go kapustą cypryjską. Znany był w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzenił się na inne kraje. W Polsce kalafior zaczęto uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Częścią jadalną są młode pędy kwiatowe, zakończone kwiatostanem, tzw. różą, u nasady której wyrastają liście przykrywające kwiatostan.
Czytaj więcej...
Wszystkie odmiany marchwi są bogate w błonnik, cukry, białka oraz olejki eteryczne i nie zawierają tłuszczu. Marchew bogata jest w beta-karoten (prowitamina A), witaminy C, E, K i wiele witamin z grupy B, B1, B2, B3, B6, B9. Dodatkowo marchew zawiera potas, wapń, fosfor, miedź, chrom, cynk, fluor i żelazo.
Czytaj więcej...
Seler naciowy pochodzi od dziko rosnącego selera na terenach Eurazji i uznawany jest za jedno z najstarszych warzyw na świecie. Wzmianki o nim znaleziono m.in. w zapiskach starożytnych Egipcjan i Greków, przez których uznawany był za roślinę magiczną oraz kojącą nerwy. W medycynie ludowej nasiona selera wykorzystywano jako lek na
Czytaj więcej...